Skrivandet, läsandet och allt däremellan

Böcker, Författare

Novellförfattare får Nobelpris

Alfred Nobel är grundaren till nobelpriset och hans sista vilja var att hans pengar skulle gå till personer som hade uträttat något stort för mänskligheten. Enligt Alfreds testamente bildades en stiftelse att förfoga över hans förmögenhet och räntan som förmögenheten genererade skulle användas som prispengar till fem olika områden; litteratur, fysik, kemi, medicin och fredsarbete. Eftersom Alfred själv var uppfinnare, kemist, författare och dessutom värnade om fred, var det naturligt att välja dessa områden. Nobelpriset delas alltid ut på samma dag, nämligen den 10:e december. Det är samma dag som Alfred dog och det första priset delades ut 1901, fem år efter hand död.

Novellen får litteraturpriset

Nobelpriset i litteratur har aldrig tidigare delats ut till en renodlad novellförfattare, men 2013 fick Alice Munro motta nobelpriset, som den första novellförfattaren. Hon blev också den första kanadensaren att motta ett nobelpris. Förutom att hon var novellförfattare och kanadensare, var hon dessutom kvinna och av 114 nobelpristagare är det endast 14 kvinnor i litteratur som har fått nobelpriset.

Vem är Alice Munro?

Alice Munro var 81 år när hon mottog priset och sägs ha blivit väldigt överraskad, då hon inte trodde att hon skulle vinna. Alice föddes i Ontario 1931 och hennes debut kom 1968. Hon bestämde sig tidigt att det var skrivandet hon ville ägna sig åt. På sin tjugoårsdag fick hon en skrivmaskin av sin pojkvän som bara en kort tid efter blev hennes man. Eftersom hon gifte sig så ung, halkade skrivandet efter, men hon lyckades ändå få en del utgivet. Alice sägs vara Kanadas svar på Tjechov. Hennes noveller är mycket detaljrika och själva handlingen kommer ofta i andra hand.

Hon beskriver ofta en småstadsmiljö där människor kämpar för en anständig tillvaro och där relation och moral kommer i konflikt mellan generationsskillnader och livsambitoner. Hon kan skildra kvinnors förhållande till familj och den lilla staden eller åldrande medelålders kvinnor. Huvudpersonerna i hennes böcker får ofta ett uppvaknande som ger en annan klarhet till en viss händelse och just detta är väldigt typiskt för hennes stil. Alice har även fått en av sina noveller filmatiserade 2006.