Skrivandet, läsandet och allt däremellan

Okategoriserade

Skrivandet, läsandet och allt däremellan

Älskar du att läsa böcker, skriva själv eller ta del av inspirerande livsöden? Då har du kommit alldeles rätt, för här hittar du ett stort utbud av olika artiklar som kan handla om skrivandet, drivkraften, böcker, intressanta fakta och mycket mer. Visste du att många författare börjar med att skriva noveller? Man kan tycka att det är ett sätt att öva sig inför att skriva en roman, men förmodligen är det för att en novell är görbar, man vet att man kan genomföra det och samtidigt visa på sin skicklighet som författare.

Romaner och noveller är inte samma sak. En roman är längre, vilket gör att man kan utveckla historien och karaktärerna på ett helt annat sätt. Romanen är långsam och mer invecklad. Novellen är kort och det gäller att ta vara på det utrymme man har, vilket gör att man måste fokusera mer på få saker. Det gäller att vara bra på att uttrycka sig och använda beskrivningar effektiv.

Det mesta vi läser är romaner och noveller har inte riktigt slagit igenom i Sverige, men med det sagt, innebär det inte att det skulle vara lättare att skriva en novell. Det är två olika sätt att skriva på och det krävs olika färdigheter och kan inte jämföras eftersom de är egna konstformer. Det finns en del författare som enbart skriver noveller och Alice Munro är en och hon har även mottagit nobelpriset i litteratur.